Вести и Активности

април 15, 2019

Град за сите: Модерна за деца – втор викенд

Деновиве тимот на Плоштад Слобода го реализира и вториот креативен викенд во рамките на проектот Град за сите: Модерна за деца 2. Овој викенд, како и претходниот, започна со посета и прошетка на две монументални згради од модерната во Скопје. Првата зграда која беше посетена е зградата на Македонската академија […]
април 8, 2019

Град за сите: Модерна за деца – прв викенд

Во неделата заврши првиот креативен викенд во рамки на проектот Град за сите: Модерна за деца 2. Во него учествуваа дваесетина дечиња на возраст од осум до дванаесет години. Овие млади креативци во саботата посетија неколку објекти значајни претставници на модерната во Скопје. Прошетката ја започнаа со посета на Сули Ан, […]
март 15, 2019

Институционална негрижа и приватен напад врз јавните површини од крајбрежјето на Охридското езеро.

Подолго време, граѓаните на Струга, Охрид и локалните села, алармираат за состојбата во која се затекнати јавните површини на крајбрежјето на Охридското езеро. Станува збор за низа на случувања кои иако не се нужно поврзани, сепак предизвикуваат оправдана загриженост. Заедничко за овие случувања е тоа што сите, без исклучок, придонесуваат […]
февруари 27, 2019

Збор за новата метропола во дигиталната доба (ВТОР ДЕЛ)

Продолжение од интервјуто со Никола Ѓорѓиевски (26), магистер по архитектура, кој заедно со професорот на Архитектонскиот факултет при УКИМ, Слободан Велевски, е ко-автор на архитектонско-урбанистичкото истражувачко дело “Обрасци на раст- неприродни екологии” посветено на пејзажот како ново, алтернативно движење во архитектурата. Ѓорѓиевски зборува за неизбежната дискрепанца помеѓу крутиот традиционален урбанизам и метаболизмот […]
февруари 22, 2019

Македонското издание на „Commons во Југоисточна Европа“ во Книжарница Или Или

Македонското издание „Commons во Југоисточна Европа“ за заинтересираните читатели од 13 февруари е достапно бесплатно во Книжарница Или Или. Дополнително, истото издание е достапно и за читателите кои ја посетуваат Националната и универзитетска библиотека „св. Климент Охридски“ – Скопје.   На следново видео можете да ја проследете и дискусијата за […]
ноември 2, 2018

Збор за новата метропола во дигиталната доба (ПРВ ДЕЛ)

  Никола Ѓорѓиевски (26), магистер по архитектура, заедно со професорот на Архитектонскиот факултет при УКИМ, Слободан Велевски, е ко-автор на архитектонско-урбанистичкото истражувачко дело “Обрасци на раст- неприродни екологии” посветено на пејзажот како ново, алтернативно движење во архитектурата. Ѓорѓиевски зборува за неизбежната дискрепанца помеѓу крутиот традиционален урбанизам и метаболизмот во архитектурата, […]
октомври 3, 2018

Јавните институции се должни да ги отворат своите дворови за граѓаните и граѓанките

Плоштад Слобода ја поздравува иницијативата помеѓу Град Скопје и Архитектонскиот факултет за отворање на паркот на факултетот за граѓанките и граѓаните на Скопје. Се надеваме дека таа нема да биде единствената, бидејќи само во Дебар Маало постојат неколку јавни институции со исклучително зелени дворови (практично мали паркови), кои ги користат […]
октомври 3, 2018

Промоција на работната тетратка „Модерна за деца“

Зошто архитектура и урбанизам се учат дури во високо образование, нешто помалку во средното? Зошто децата од мали не се сензитивизираат за овој важен аспект од човековото живеење, а се изоставуваат и од планерските процеси? Зарем тие не ги користат просторите, зградите, градовите? Зарем тие не знаат да ценат квалитетно […]