Вести и Активности

јуни 8, 2019

Словенија преку Уставот го заштити правото на питка вода како едно од основните човекови права

Со 64 гласа за и ниту еден против од вкупно 90 пратеници со право на глас, словенечкото Собрание го додаде новиот член 70А во Уставот на државата, во кој експлицитно стои формулацијата: „секој има право на питка вода“. Со ова во Словенија правото на питка вода стана едно основните човекови […]
јуни 7, 2019

Почнува меѓународната конференција „Fearless cities“ во Белград

Денес во Белград се оддржува меѓународната конференција „Бунтовни градови“ (Побуњени градови) посветена на политичките движења од Србија, регионот и Европа. Домаќин на конференцијата, на која учествуваат организации од над 60 градови, е иницијативата Не давимо Београд. Овие организации доаѓаат од посебни области на политичкиот отпор и претставуваат локални  иницијативи за […]
април 22, 2019

Град за сите: Модерна за деца – трет викенд

Заврши третиот и последен младински креативен викенд од проектот Град за сите: Модерна за деца 2. Како и претходните креативни викенди и овој започна со едукативна прошетка низ зграда која е репрезентативен пример на модерната во Скопје. Овојпат за едукативната тура беше одбрана зградата во која се сместени Архитектонскиот и […]
април 15, 2019

Град за сите: Модерна за деца – втор викенд

Деновиве тимот на Плоштад Слобода го реализира и вториот креативен викенд во рамките на проектот Град за сите: Модерна за деца 2. Овој викенд, како и претходниот, започна со посета и прошетка на две монументални згради од модерната во Скопје. Првата зграда која беше посетена е зградата на Македонската академија […]
април 8, 2019

Град за сите: Модерна за деца – прв викенд

Во неделата заврши првиот креативен викенд во рамки на проектот Град за сите: Модерна за деца 2. Во него учествуваа дваесетина дечиња на возраст од осум до дванаесет години. Овие млади креативци во саботата посетија неколку објекти значајни претставници на модерната во Скопје. Прошетката ја започнаа со посета на Сули Ан, […]
март 15, 2019

Институционална негрижа и приватен напад врз јавните површини од крајбрежјето на Охридското езеро.

Подолго време, граѓаните на Струга, Охрид и локалните села, алармираат за состојбата во која се затекнати јавните површини на крајбрежјето на Охридското езеро. Станува збор за низа на случувања кои иако не се нужно поврзани, сепак предизвикуваат оправдана загриженост. Заедничко за овие случувања е тоа што сите, без исклучок, придонесуваат […]
февруари 27, 2019

Збор за новата метропола во дигиталната доба (ВТОР ДЕЛ)

Продолжение од интервјуто со Никола Ѓорѓиевски (26), магистер по архитектура, кој заедно со професорот на Архитектонскиот факултет при УКИМ, Слободан Велевски, е ко-автор на архитектонско-урбанистичкото истражувачко дело “Обрасци на раст- неприродни екологии” посветено на пејзажот како ново, алтернативно движење во архитектурата. Ѓорѓиевски зборува за неизбежната дискрепанца помеѓу крутиот традиционален урбанизам и метаболизмот […]
февруари 22, 2019

Македонското издание на „Commons во Југоисточна Европа“ во Книжарница Или Или

Македонското издание „Commons во Југоисточна Европа“ за заинтересираните читатели од 13 февруари е достапно бесплатно во Книжарница Или Или. Дополнително, истото издание е достапно и за читателите кои ја посетуваат Националната и универзитетска библиотека „св. Климент Охридски“ – Скопје.   На следново видео можете да ја проследете и дискусијата за […]