Вести и Активности

ноември 2, 2018

Збор за новата метропола во дигиталната доба (ПРВ ДЕЛ)

  Никола Ѓорѓиевски (26), магистер по архитектура, заедно со професорот на Архитектонскиот факултет при УКИМ, Слободан Велевски, е ко-автор на архитектонско-урбанистичкото истражувачко дело “Обрасци на раст- неприродни екологии” посветено на пејзажот како ново, алтернативно движење во архитектурата. Ѓорѓиевски зборува за неизбежната дискрепанца помеѓу крутиот традиционален урбанизам и метаболизмот во архитектурата, […]
октомври 3, 2018

Јавните институции се должни да ги отворат своите дворови за граѓаните и граѓанките

Плоштад Слобода ја поздравува иницијативата помеѓу Град Скопје и Архитектонскиот факултет за отворање на паркот на факултетот за граѓанките и граѓаните на Скопје. Се надеваме дека таа нема да биде единствената, бидејќи само во Дебар Маало постојат неколку јавни институции со исклучително зелени дворови (практично мали паркови), кои ги користат […]
октомври 3, 2018

Промоција на работната тетратка „Модерна за деца“

Зошто архитектура и урбанизам се учат дури во високо образование, нешто помалку во средното? Зошто децата од мали не се сензитивизираат за овој важен аспект од човековото живеење, а се изоставуваат и од планерските процеси? Зарем тие не ги користат просторите, зградите, градовите? Зарем тие не знаат да ценат квалитетно […]
април 17, 2018

Јавниот долг: трулиот столб на нашата куќа

17.04.2018 Мала вечерна школа: Одраст/Degrowth Во склоп на волонтерската серија на настани “Мала вечерна школа”, на 16-ти април, 2018-та година во Националната универзитетска библиотека (НУБ) се одржа презентацијата “Одраст/Degrowth”, посветена на критиката на растот низ призмата на оддалечување од самиот економски раст како општествена цел, инсистирајќи на апсолутна демонополизација на […]
април 17, 2018

Мала вечерна школа: Одраст/Degrowth

17.04.2018   Мала вечерна школа: Одраст/Degrowth Во склоп на волонтерската серија на настани “Мала вечерна школа”, на 16-ти април, 2018-та година во Националната универзитетска библиотека (НУБ) се одржа презентацијата “Одраст/Degrowth”, посветена на критиката на растот низ призмата на оддалечување од самиот економски раст како општествена цел, инсистирајќи на апсолутна демонополизација […]
април 12, 2018

ОТВОРЕН ПОВИК ЗА УЧЕСТВО ВО РАБОТИЛНИЦАТА „МОДЕРНА ЗА ДЕЦА“

ОТВОРЕН ПОВИК ЗА УЧЕСТВО ВО РАБОТИЛНИЦАТА „МОДЕРНА ЗА ДЕЦА“ -за деца на возраст помеѓу 8 и 12 години -по три часа на 28 и 29 април и на 5 и 6 мај 2018 год. -специјални прошетки и посети на различни локации низ Скопје (НУБ, ГТЦ; МСУ и други) -под раководство […]
декември 5, 2017

СТОП ЗА РУДНИЦИТЕ НА СМРТТА!

СТОП ЗА РУДНИЦИТЕ НА СМРТТА! Овој ПЕТОК, на 08.12.2017, граѓаните од целиот Југоисток и пошироко се собираат на Протестен Марш каде уште еднаш сите заедно во еден глас ќе кажат дека во Македонија место за рудници со отворен коп НЕМА. Иако живееме во Скопје, негативните последици од рудниците ќе ги […]
ноември 7, 2017

CommonS(ense) – Проекција на филмови

Утре започнуваме со Common S(ense)! Проекции на трите кратки истражувачки стории за разни форми на заедничко добро со кое располагаме во нашата земја. „Национален парк Шар Планина“ 08/11 19ч. „Охрид 2020“ 08/11 19.30ч. „Напред Вардар“ 09/11 19ч. По секоја проекција ќе имаме можност за неформален разговор со пијачка и споделување […]