Вести и Активности

ноември 3, 2016

11 БИЛБОРДИ НА ОРЦЕ НИКОЛОВ, 6 НА ЛЕНИНОВА

Општина Центар е во процес да постави 24 билборди на најпрометните локации на малите преоптоварени улички низ Дебар Маало и Буњаковец. Некои од нив се веќе поставени, па граѓаните го кренаа гласот за нивно отстранување, а некои допрва треба да бидат поставени на јавни простори, тротоари, зелени површини. Во програмата […]
ноември 3, 2016

ВАНГЕЛ БОЖИНОВСКИ ДОБИТНИК НА НАГРАДАТА “13-ти НОЕМВРИ”

Еден од главните автори на проектот СК2014, архитектот на неколку објекти, но и член на изборните комисии за зградите и делата на другите автори, ќе се закити со престижното општествено одликување на Град Скопје заради својот придонес во архитектурата. Во кусото образложение е наведено дека е награден „за долгогодишни истражувања, […]
ноември 3, 2016

JУГОХРОМ КОНЕЧНО ЗАТВОРЕН

Еден од најголемите загадувачи, но и вработувачи во Македонија – комбинатот Југохром од вчера е затворен заради непоставени филтри за спречување на загадувањето. Овој потег на властите доаѓа како резултат на долгогодишни барања на зелените организации за решение на проблемот со загадувањето во Тетово. Славко Стојчевски, технички директор на Југохром […]
ноември 3, 2016

ИНВЕСТИТОРИТЕ САМИ ЈА УРНАА ДИВОГРАДБАТА НА ПЛОШТАД

Откако Општина Центар најми изведувач на рушечките работи и најави дека ќе ги сруши недозволените два ката на зградата во близина на Плоштад Македонија, семејството Панчевски побрза да ги претрка властите и започна со рушење. Иако одлуката на општината е обжалена и утужена од инвеститорот, сепак рушењето може да се […]
ноември 3, 2016

ПОПИС НА ДРВОРЕДИ ВО ДЕБАР МААЛО

Иницијативата “Во Одбрана на Дебар Маало” деновиве спроведува попис на дрворедите низ маалото. По примерите на пописите во Мал Ринг, Карпош 4 и спорните државни парцели во Дебар Маало, активистите ја спроведуваат истата методологија на пребројување, мерење на дебелина и состојба и мапирање на дрвјата. П окрај најдолгиот дрворед на […]
октомври 31, 2016

СК2014 НА НАСЛОВНАТА НА ЊУЈОРК ТАЈМС!

18.10.2016 СК2014 и додека се градеше ги забавуваше читателите на европските весници, но овојпат најголемото “признание” дојде од најчитаниот весник во светот – Њујорк Тајмс. На насловната страница од 14-ти октомври 2016 нашето Скопје е опишано како “Главен Град на Кичот”, а проектот СК2014 е опишан како апсурден и антички. […]
октомври 31, 2016

ШТО ДА СЕ ПРАВИ СО СК2014?

13.10.2016 Доколку проектот „Скопје 2014“ остане ваков каков што е, и се изгради она што е планирано и непланирано, како ќе изгледа животот и функционирањето во Скопје? Зошто рушењето на „Скопје 2014“ е (не)прифатливо меѓу архитектите? Како да се заштити, обнови или компензира уништеното/оштетеното архитектонско наследство? Што е со идејата […]
октомври 31, 2016

ЧИТАМЕ ДУП-ови ВО ШТИП

15.10.2016 Плоштад Слобода одржа работилница со штипските активисти за читање на ДУП-ови во рамки на проектот “Град за Сите”. Во социјалниот центар Текстил се собраа активисти и загрижени граѓани да ги научат основите во урбанизмот и начинот на кој што државата ги регулира тие прашања во градските средини. Наместо два […]