GradZaSite

На 2 октомври Индија забранува одредени пластични продукти за една употреба

Како дел од планот за целосна елиминација на производството на пластични продукти за една употреба до 2022 година, Индија на 2 октомври ќе забрани одредени пластични продукти за секојдневна употреба (пластични кеси, чаши, прибор за јадење и тн.).  Забраната ќе ги опфати производството, употребата и увозот на овие продукти. Индија е еден најголемите произведувачи пластичен …

На 2 октомври Индија забранува одредени пластични продукти за една употреба Read More »

Последиците од штетното управување со депонијата Дрисла

Последниве неколку години во континуитет се забележуваат надолни промени во квалитетот на воздухот на територија на целата држава, додека таквата тенденција е особено нагласена во главниот град. Воздушното загадување во Скопје со години е еден од најголемите проблеми на градот. Според досегашните истражувања, се покажува дека загадувањето на воздухот е резултат на мноштво сложени причинители, …

Последиците од штетното управување со депонијата Дрисла Read More »

Модерна за деца 2

Да се биде граѓанин на една метропола е општествена одговорност од највисок степен, а тоа значи и негување и зачувување на јавниот и колективниот простор. Градот се учи да се сака уште од мали нозе и токму затоа нашите проекти кои ги активираат најмладите граѓани на Скопје, преку директна средба со културното архитектонско наследство на …

Модерна за деца 2 Read More »

Промовирана книгата Модерна за деца 2

Синоќа во ателјето на Архитектонскиот факултет во Скопје беше промовирана книгата Модерна за деца 2. Книгата е последниот дел од истоимениот проект на Плоштад Слобода, целосно поддржан од Град Скопје и делумно од ИКС. Во неа се сумирани резултатите и искуствата од работните викенди во рамки на проектот оддржани во текот на оваа година. Поради …

Промовирана книгата Модерна за деца 2 Read More »